Yuval Noah Harari: Sapiens – Az emberiség rövid története

Röviden: történelem engem még nem kötött le, szórakoztatott vagy gondolkodtatott el annyira, mint ez a könyv!

A tudományos forradalom nem a tudás forradalma volt. Hanem legfőképpen a tudatlanságé. A nagy felfedezés, amely a tudományos forradalmat útjára indította, annak felfedezése volt, hogy az ember nem ismeri a választ a legfontosabb kérdésekre.

Yuval Noah Harari: Sapiens

Bővebben: Tudni lehet rólam, hogy az általános iskola hatodik osztálya óta nem igazán szeretem a történelmet. Ezt főleg az oktatási rendszer számlájára írom: valahogy mindig elvesztem a bemagoltatott évszámok, háborúk, uralkodók és csaták tengerében, miközben sosem tudtam megragadni a lényeget, vagy, ahogy az általános iskolai tanárnőm fogalmazott: meglátni az összefüggéseket. Hiába olvastuk fel hangosan a tankönyvet bekezdésenként, majd válaszoltunk a kapcsolódó kérdésekre, és hiába lett ebből a tárgyból – valami isteni csoda folytán – a második legjobb érettségi eredményem, valahogy mégis nagyon távolinak éreztem magamtól az egészet. Persze akadt egy-két fejezet, amit szívesebben tanultam (például a középkori boszorkányüldözésekről, a reneszánsz forradalmáról vagy Amerika felfedezéséről), és sejtettem, hogy nem véletlen a mondás, miszerint “a történelem ismétli önmagát”, azt mégsem sikerült megértenem, mik azok a “nagy összefüggések” – egészen mostanáig. Yuval Noah Harari Sapiens című könyvében ugyanis teljesen más szemüvegen keresztül ovashatunk arról a folyamatról, ahogy egyszerű állatokból a bolygó uraivá váltunk; és végre nem az évszámok meg a nevek – szóval a részletek -, hanem maga a folyamat került a fókuszba.

Ez a tény feltételez némi előzetes jártasságot, ám annak ellenére, hogy meglehetősen laikus vagyok a területen, az egész abszolút érthető volt – köszönhetően annak, hogy a szerző bizonyos momentumokat direkt részletesen kifejt. Ugyanakkor talán a történetvezetés “folyamat-jellege” adhat okot azokra a kritikára, melyek szerint a könyv túl felületes; bennem ez egyáltalán nem merült fel, sőt! Pont az ragadott magával olvasás közben, hogy végre nem kell “apróságokra” figyelnem, csak sodortatom magam az eseményekkel – akár különféle történelmi korokon keresztül is. Mert bár a könyvnek van egy lineáris idővezetése – az ősemberektől, vagy még korábbról kezdve napjainkig -, sokszor egy-egy téma köré csoportosulva vizsgáljuk “az emberiséget”. Hogyan alakultak ki a különféle vallások és miképpen rezonáltak az akkori világra? Mi veszi rá az embereket – vagy az állatokat – az együttműködésre, mi tartja egyben a közösségeket, államokat? Milyen a biológia és a történelem kapcsolata? Hogyan alakulhatott ki, és mire jó a pénz? Hogy változott valójában a nők és férfiak viszonya az évszázadok során?

Számomra különösen erősen jelent meg a könyvben az a vonal, ami az állatokhoz való hozzáállásunkkal foglalkozik – utólag értettem meg, miért ajánlotta ezt a kötetet olyan lelkesen egy vegán vlogger az Instagramon. Valószínűleg a szerző (aki szintén közismerten vegán) saját véleménye és gondolatai erősen befolyásolták az idevágó részeket, csakúgy, mint a könyv jelentős részét. Ugyanakkor Harari nagyon jól “tálalja” a nézeteit: folyamatosan kérdéseket tesz fel, melyek, bár legtöbbször megválaszolásra kerülnek, gyakran gondolkodásra, néha egyenesen vitatkozásra késztetik az olvasót. Megadja a lehetőséget az egyet nem értésre, ezzel pedig ráveszi az embert, hogy kíváncsiságát kielégítendő részletesebben utánaolvasson nem csak történelmi tényeknek, de vallási nézeteknek, filozófiai fogalmaknak és morális kérdéseknek is. Mindemellett pedig olyan flow-ban mutatja be az emberiség történelmét, ahogy azt nekem még soha senki nem tette – és ezért mindig hálás leszek neki.

Minden pozitívuma ellenére mégsem esett mindig jól olvasni ezt a könyvet. Van, hogy erősen elbizonytalanít, és a hatására könnyen megkérdőjelezel szinte mindent, amit eddig a világról gondoltál. Néha kifejezetten ijesztő, főleg azok a teóriák, amiket az emberiség jövőjével kapcsolatban vázol fel – de ezt részletesebben csak a következő kötetben fejti ki. Természetesen azt is elolvasom (körülbelül a felénél járok), ha végeztem, arról is beszámolok!

Olvasd el, ha…

  • Meg akarod érteni, hogyan is működik körülöttünk a világ
  • Érdekel a történelem, vallás, közgazdaság, filozófia és biológia (bármilyen szinten)
  • Nyitott vagy a változásra

Ne olvasd el, ha…

  • Mindig neked van igazad
  • Nem szeretnél morális kérdéseken gondolkodni
  • Konkrét válaszokat vársz

2 thoughts on “Yuval Noah Harari: Sapiens – Az emberiség rövid története”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *